Great Black

Direktlänk till inlägg 10 april 2015

Tre små tips - för att lyckas med vallträningen

Av Maja Fredriksson - 10 april 2015 17:51

Lite då och då får jag frågan om tips till personer som vill börja valla med sin aussie. Jag har funderat och funderat vad det är för tips jag kan bidra med och skicka med in i vallnigsvärlden. Eftersom jag sällan sett hundarna eller är någon instruktör själv så känns det svårt att ge konkreta tips kring just inlärningen eller vallningsträningen i sig.


Istället har jag funderat på hur det kommer sig att jag alltid känt mig så välkommen och vad som gjort att jag själv fått möjligheten att utvecklas tillsammans med min hund.


Tips 1 - ta det inte personligt

De allra flesta som vallar i Sverige idag har BC och det betyder då såklart att de allra flesta hundar som arbetar, tränar, tävlar, går kurser etc. är just av rasen BC. Det finns många års erfarenhet bakom och många är väldigt duktiga på det de gör.


En del instruktörer och djurägare tar inte emot alla raser, av olika anledningar. Kanske ser de inget intresse i att se/träna andra raser, kanske känner de sig okunniga på hur de kan hjälpa hunden i fråga eller så har man fördomar av olika slag. Ytterligare en faktor som många instruktörer påpekar är att man måste ha egna djur eller kunna träna mellan kurstillfällena. (Oavsett om det är vallning eller någon annan gren så tycker jag också att det är så mycket roligare om kursdeltagarna kan träna hemma mellan kurstillfällena och på så sätt utvecklas och komma längre i sin träning). Oavsett anledning så tycker jag att det måste vara ett beslut som instruktören/djurägaren har rätt att göra. Det jag absolut inte gör är att slänga ur mig kommentarer som ”jag hade fel ras” eller “de tycker aussies bara biter och jagar djur”, det skapar bara större sprickor mellan “grupperna” som redan finns. Jag vet inte hur många gånger jag ser sådana kommentarer på sociala medier som t.ex Facebook och jag vet faktiskt inte vad dessa uttalanden ska leda till, även om jag förstår att man kanske känner sig utesluten eller orättvist behandlad.


Jag försöker istället att se det som bra information som hjälper mig att redan från början veta vart jag kan få hjälp och inte, vart jag kan utvecklas tillsammans med min hund och vilka instruktörer som kan inspirera och hjälpa mig nå mitt mål. Av alla de olika ställen jag varit runt på, det har blivit en hel del faktiskt, så har jag bara blivit nekad att träna på ett ställe, som just inte tog emot andra raser än BC. Har jag tjurat ner mig för det? Har jag slutat valla för det? Nej. Sedan har det varit instruktörer som direkt sagt att de inte sett någon kroppsvallare förut men att vi får hjälpas åt att diskutera och hitta en träningsmetod som hjälper oss framåt - toppen med öppenhet!


Tips 2 - respektera önskemål

Nästa tips är, att när man väl har hittat en instruktör eller kanske en djurägare som man får träna hos, att följa deras regler/önskemål. Då menar jag inte tankar och träningsmetoder som innebär dålig djurhantering av vare sig boskap eller hund, utan deras rätt att skydda sina djur från dålig djurhantering. Två sådana önskemål som jag själv stöter på ganska ofta är att man vill ha lina på hunden till en början och att hunden inte ska stressa djuren genom att vara för nära eller springa för fort utan att ge djuren en tydlig riktning. Jag försöker att inte ta det personligt att de ber mig sätta lina på min hund vid första passet utan ser det istället som en bra instruktör/djurägare som tar sitt ansvar gentemot djuren som vallas. De känner inte mig eller min hund. Alla har vi olika mått av god djurhantering och är det då hela världen att sätta på en lina på hunden? Nej. När man åker runt mycket upptäcker man snabbt att djuren inte är så vana vid olika typer av hundar, de flesta är vallade av BC med mer eller mindre eye. Det är inte konstigt att djuren då lätt kan bli stressade av ett annat rörelsemönster eller nötdjur som blir rädda om de aldrig tidigare har hört ett skall. En del djur springer för livet och andra blir nyfikna och vill kolla upp hunden. (Vi har samma fast omvänt hos våra djur som sällan träffar en stark eyehund). Respektera önskemålet om att sakta ner hunden, stoppa den eller kall in den. Låt djuren vänja sig långsamt. Ibland måste man kanske planera om sitt träningspass och vänja djuren vid hunden, men kom ihåg att det är djuren som ska må bra. God djurhantering är A och O.


Tips 3 - visa intresse

För att kunna utvecklas och komma någonstans i utbildningen av sin hund måste man ha möjlighet att valla flera gånger i veckan. Kanske har man inte egna djur och måste då söka sig till andra djurägare. Ta det då inte förgivet att du ska vara välkommen hos djurägare bara sådär! Jag förstår faktiskt inte varför alla som har djur helt plötsligt ska ta emot hundägare med öppna armar. Oftast har man egna hundar som tar hand om djuren och dessutom måste ju djurens bästa hämna främst och är det verkligen att träffa nya oerfarna hundar och förare hela tiden?


Visa istället intresse genom att fråga om man får komma och hjälpa till och se och lära. Det kan vara att man hjälper till att stängslar hagar, klipper får, hjälper till vid lammning, utfodrar när ägaren ska iväg etc. Visa att du är intresserad av vallnigsvärlden och allt vad det innebär, inte bara betala för att hunden ska få aktivera sig!


 
 
Ingen bild

Bella

11 april 2015 19:10

Du är så klok Maja!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maja Fredriksson - 22 december 2017 19:47

Tycker det blir svårare och svårare att sätta mål. Tror mycket beror på att jag inte vet om jag får all tid jag vill och behöver... Men vi gör ett försök!   Link's mål: Nose Work NW1   Jamie's mål: Agility Uppflyttad till agility...

Av Maja Fredriksson - 21 december 2017 21:54

Det har inte blivit många inlägg här i bloggen men jag känner ändå att det är kul att spara målsättningar och utvärdera tävlingsåret. Det har inte blivit många tävlingar under året och egenligen inte många mål uppfyllda...   Links mål: Bruks ...

Av Maja Fredriksson - 12 juni 2017 20:15

Carroll's Rei 4 Sugarwind     Ras: Australian Shepherd Född: 2017-06-12 Vikt:  Höjd:  Färg: Blue merle vit och tanÖgonfärg: Bruna Svans: Kuperad Ögon: Bruna HD: ED: Övrigt:   SKK reg: SE14164/2018 ASCA reg:   Mor: Car...

Av Maja Fredriksson - 1 januari 2017 12:54

Då var det dax att planera och sätta upp lite mål för 2017 års tävlingssäsong. Ibland känns det lite deppigt att inte kunna sätta de mål vi önskar, samtidigt som det skapar det nya utmaningar.    Links mål: Bruks Uppflyttad till elitspår ...

Av Maja Fredriksson - 27 december 2016 22:43

Idag har vi hunnit med både ett skyddspass för Jonas och sedan träffat alla amerikanska aussies i vallhagen. En underbar hunddag från 10-16!    Började med att möta upp Emma och Petri för att köra skydd med Jamie och Nisse för Jonas. Det var läng...

Presentation


Maja Fredriksson
Achilles - Link - Jamie - Rei

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2015 >>>

Kategorier

Arkiv

Tidigare år

Sök i bloggen

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards